This article reconstructs the genealogy of the Mediterranean diet. It tries to show how this alimentary model – “discovered” in the Fifties of the ninetieth century by the American Ancel Keys in Naples and in other Mediterranean places – was indeed an invention. Less than a diet of people from the Mediterranean it is the result of a “mediterraneanization” process aimed at the construction of a new alimentary model for cardiovascular pathologies prevention and more generally for achieving and maintaining a satisfying health condition.
Questo articolo ricostruisce l'inedita genealogia della Dieta Mediterranea. Esso cerca di dimostrare come questo modello alimentare - "scoperto" negli anni Cinquanta del Novecento dal fisiologo americano Ancel Keys a Napoli e in altri luoghi del Mediterraneo - sia di fatto un'invenzione. Infatti, più che rispecchiare il regime alimentare seguito dai popoli del Mediterraneo, essa è la risultante di un processo di "mediterraneizzazione" finalizzato alla costruzione di un nuovo modello alimentare adatto alla prevenzione delle malattie cardiovascolari e generalmente al raggiungimento e mantenimento di condizioni di salute soddisfacenti.
L'invenzione della dieta mediterranea. Genealogia medico-culturale di un modello alimentare
MORO, Elisabetta
2013-01-01
Abstract
This article reconstructs the genealogy of the Mediterranean diet. It tries to show how this alimentary model – “discovered” in the Fifties of the ninetieth century by the American Ancel Keys in Naples and in other Mediterranean places – was indeed an invention. Less than a diet of people from the Mediterranean it is the result of a “mediterraneanization” process aimed at the construction of a new alimentary model for cardiovascular pathologies prevention and more generally for achieving and maintaining a satisfying health condition.I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.